Java Control Statements

1) What are the programming constructs?

Ans: a) Sequential

b) Selection -- if and switch statements

c) Iteration -- for loop, while loop and do-while loop

2) class conditional {

public static void main(String args[]) {

int i = 20;

int j = 55;

int z = 0;

z = i < j ? i : j; // ternary operator

System.out.println("The value assigned is " + z);

}

}

What is output of the above program?

Ans: The value assigned is 20

3) The switch statement does not require a break.

a)True

b)False

Ans: b.

4) The conditional operator is otherwise known as the ternary operator.

a)True

b)False

Ans: a.

5) The while loop repeats a set of code while the condition is false.

a)True

b)False

Ans: b.

6) The do-while loop repeats a set of code atleast once before the condition is tested.

a)True

b)False

Ans: a.

7) What are difference between break and continue?

Ans: The break keyword halts the execution of the current loop and forces control out of the loop.

The continue is similar to break, except that instead of halting the execution of the loop, it starts the next iteration.

8) The for loop repeats a set of statements a certain number of times until a condition is matched.

a)True

b)False

Ans: a.

9) Can a for statement loop indefintely?

Ans : Yes.

10) What is the difference between while statement and a do statement/

Ans : A while statement checks at the beginning of a loop to see whether the next loop iteration should occur.

A do statement checks at the end of a loop to see whether the next iteration of a loop should occur. The do statement will always execute the body of a loop at least once.

Have a Java Problems
Do you have a Java Question?

Java Books
Java Certification, Programming, JavaBean and Object Oriented Reference Books

Return to : Java Programming Hints and Tips

All the site contents are Copyright © www.erpgreat.com and the content authors. All rights reserved.
All product names are trademarks of their respective companies.
The site www.erpgreat.com is not affiliated with or endorsed by any company listed at this site.
Every effort is made to ensure the content integrity.  Information used on this site is at your own risk.
 The content on this site may not be reproduced or redistributed without the express written permission of
www.erpgreat.com or the content authors.