Java Inheritance

1) What is the difference between superclass & subclass?

Ans : A super class is a class that is inherited whereas subclass is a class that does the inheriting.

2) Which keyword is used to inherit a class?

Ans : extends

3) Subclasses methods can access superclass members/ attributes at all times?

                   True/False

Ans : False

4) When can subclasses not access superclass members?

Ans : When superclass is declared as private.

5) Which class does begin Java class hierarchy?

Ans : Object class

6) Object class is a superclass of all other classes?

True/False Ans : True

7) Java supports multiple inheritance?

True/False Ans : False

8) What is inheritance?

Ans : Deriving an object from an existing class. In the other words, Inheritance is the process of inheriting all the features from a class

9) What are the advantages of inheritance?

Ans : Reusability of code and accessibility of variables and methods of the superclass by subclasses.

10) Which method is used to call the constructors of the superclass from the subclass?

Ans : super(argument)

11) Which is used to execute any method of the superclass from the subclass?

Ans : super.method-name(arguments)

12) Which methods are used to destroy the objects created by the constructor methods?

Ans : finalize()

13) What are abstract classes?

Ans : Abstract classes are those for which instances canít be created.

14) What must a class do to implement an interface?

Ans: It must provide all of the methods in the interface and identify the interface in its implements clause.

15) Which methods in the Object class are declared as final?

Ans : getClass(), notify(), notifyAll(), and wait()

16) Final methods can be overridden.

True/False Ans : False

17) Declaration of methods as final results in faster execution of the program?

True/False Ans: True

18) Final variables should be declared in the beginning?

True/False Ans : True

19) Can we declare variable inside a method as final variables? Why?

Ans : Cannot because, local variable cannot be declared as final variables.

20) Can an abstract class may be final?

Ans : An abstract class may not be declared as final.

21) Does a class inherit the constructors of it's super class?

Ans: A class does not inherit constructors from any of it's super classes.

22) What restrictions are placed on method overloading?

Ans: Two methods may not have the same name and argument list but different return types.

23) What restrictions are placed on method overriding?

Ans : Overridden methods must have the same name , argument list , and return type. The overriding method may not limit the access of the method it overridees.The overriding method may not throw any exceptions that may not be thrown by the overridden method.

24) What modifiers may be used with an inner class that is a member of an outer class?

Ans : a (non-local) inner class may be declared as public, protected, private, static, final or abstract.

25) How this() is used with constructors?

Ans: this() is used to invoke a constructor of the same class

26) How super() used with constructors?

Ans : super() is used to invoke a super class constructor

27) Which of the following statements correctly describes an interface?

a)It's a concrete class

b)It's a superclass

c)It's a type of abstract class

Ans: c

28) An interface contains __ methods

a)Non-abstract

b)Implemented

c)unimplemented

Ans:c

Arrays in Java
Java Arrays

Have Java Problem
Ask It in The Java Forum

Java Books
Java Certification, Programming, JavaBean and Object Oriented Reference Books

Return to : Java Programming Hints and Tips

All the site contents are Copyright © www.erpgreat.com and the content authors. All rights reserved.
All product names are trademarks of their respective companies.
The site www.erpgreat.com is not affiliated with or endorsed by any company listed at this site.
Every effort is made to ensure the content integrity.  Information used on this site is at your own risk.
 The content on this site may not be reproduced or redistributed without the express written permission of
www.erpgreat.com or the content authors.