Java Multi Threading

1) What are the two types of multitasking?

Ans : 1.process-based

2.Thread-based

2) What are the two ways to create the thread?

Ans : 1.by implementing Runnable

2.by extending Thread

3) What is the signature of the constructor of a thread class?

Ans : Thread(Runnable threadob,String threadName)

4) What are all the methods available in the Runnable Interface?

Ans : run()

5) What is the data type for the method isAlive() and this method is

available in which class?

Ans : boolean, Thread

6) What are all the methods available in the Thread class?

Ans : 1.isAlive()

2.join()

3.resume()

4.suspend()

5.stop()

6.start()

7.sleep()

8.destroy()

7) What are all the methods used for Inter Thread communication and what is the class in which these methods are defined?

Ans :1. wait(),notify() & notifyall()

2. Object class

8) What is the mechanisam defind by java for the Resources to be used by only one Thread at a time?

Ans : Synchronisation

9) What is the procedure to own the moniter by many threads?

Ans : not possible

10) What is the unit for 1000 in the below statement?

ob.sleep(1000)

Ans : long milliseconds

11) What is the data type for the parameter of the sleep() method?

Ans : long

12) What are all the values for the following level?

max-priority

min-priority

normal-priority

Ans : 10,1,5

13) What is the method available for setting the priority?

Ans : setPriority()

14) What is the default thread at the time of starting the program?

Ans : main thread

15) The word synchronized can be used with only a method.

True/ False

Ans : False

16) Which priority Thread can prompt the lower primary Thread?

Ans : Higher Priority

17) How many threads at a time can access a monitor?

Ans : one

18) What are all the four states associated in the thread?

Ans : 1. new 2. runnable 3. blocked 4. dead

19) The suspend()method is used to teriminate a thread?

True /False

Ans : False

20) The run() method should necessary exists in clases created as subclass of thread?

True /False

Ans : True

21) When two threads are waiting on each other and can't proceed the programe is said to be in a deadlock?

True/False

Ans : True

22) Which method waits for the thread to die ?

Ans : join() method

23) Which of the following is true?

1) wait(),notify(),notifyall() are defined as final & can be called only from with in a synchronized method

2) Among wait(),notify(),notifyall() the wait() method only throws IOException

3) wait(),notify(),notifyall() & sleep() are methods of object class

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 1 & 2
  5. 1,2 & 3
Ans : D

24) Garbage collector thread belongs to which priority?

Ans : low-priority

25) What is meant by timeslicing or time sharing?

Ans : Timeslicing is the method of allocating CPU time to individual threads in a priority schedule.

26) What is meant by daemon thread? In java runtime, what is it's role?

Ans : Daemon thread is a low priority thread which runs intermittently in the background doing the garbage collection operation for the java runtime system.

Related:

Have Java Problem
Ask It in The Java Forum

Java Books
Java Certification, Programming, JavaBean and Object Oriented Reference Books

Return to : Java Programming Hints and Tips

All the site contents are Copyright © www.erpgreat.com and the content authors. All rights reserved.
All product names are trademarks of their respective companies.
The site www.erpgreat.com is not affiliated with or endorsed by any company listed at this site.
Every effort is made to ensure the content integrity.  Information used on this site is at your own risk.
 The content on this site may not be reproduced or redistributed without the express written permission of
www.erpgreat.com or the content authors.