Operators available in Java

1) What are operators and what are the various types of operators available in Java?

Ans: Operators are special symbols used in expressions.

The following are the types of operators:

Arithmetic operators,

Assignment operators,

Increment & Decrement operators,

Logical operators,

Biwise operators,

Comparison/Relational operators and

Conditional operators

2) The ++ operator is used for incrementing and the -- operator is used for

decrementing.

a)True

b)False

Ans: a.

3) Comparison/Logical operators are used for testing and magnitude.

a)True

b)False

Ans: a.

4) Character literals are stored as unicode characters.

a)True

b)False

Ans: a.

5) What are the Logical operators?

Ans: OR(|), AND(&), XOR(^) AND NOT(~).

6) What is the % operator?

Ans : % operator is the modulo operator or reminder operator. It returns the reminder of dividing the first operand by second operand.

7) What is the value of 111 % 13?

  1. 3
  2. 5
  3. 7
  4. 9
Ans : c.

8) Is &&= a valid operator?

Ans : No.

9) Can a double value be cast to a byte?

Ans : Yes

10) Can a byte object be cast to a double value ?

Ans : No. An object cannot be cast to a primitive value.

11) What are order of precedence and associativity?

Ans : Order of precedence the order in which operators are evaluated in expressions.

Associativity determines whether an expression is evaluated left-right or right-left.

12) Which Java operator is right associativity?

Ans : = operator.

13) What is the difference between prefix and postfix of -- and ++ operators?

Ans : The prefix form returns the increment or decrement operation and returns the value of the increment or decrement operation.

The postfix form returns the current value of all of the expression and then

performs the increment or decrement operation on that value.

14) What is the result of expression 5.45 + "3,2"?

  1. The double value 8.6
  2. The string ""8.6"
  3. The long value 8.
  4. The String "5.453.2"
Ans : d

15) What are the values of x and y ?

x = 5; y = ++x;

Ans : x = 6; y = 6

16) What are the values of x and z?

x = 5; z = x++;

Ans : x = 6; z = 5

Have a Java Problems
Do you have a Java Question?

Java Books
Java Certification, Programming, JavaBean and Object Oriented Reference Books

Return to : Java Programming Hints and Tips

All the site contents are Copyright © www.erpgreat.com and the content authors. All rights reserved.
All product names are trademarks of their respective companies.
The site www.erpgreat.com is not affiliated with or endorsed by any company listed at this site.
Every effort is made to ensure the content integrity.  Information used on this site is at your own risk.
 The content on this site may not be reproduced or redistributed without the express written permission of
www.erpgreat.com or the content authors.